IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските законодатели приеха реформата на финансовите регулации

Въпреки някои договорени отстъпки законопроектът всъщност стана по-суров от първоначалния си вариант в течение на едногодишното му обсъждане

16:29 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските законодатели приеха реформата на финансовите регулации

Щатските законодатели изготвиха исторически „ремонт“ на финансовите регулации в навечерието на срещата на лидерите от Г-20, на която ще се обсъждат финансовите реформи, предаде Ройтерс.

Обсъжданията продължиха над 21 часа. В последните часове на дебата беше постигнато споразумение по най-противоречивите моменти на проекта, които ограничават сделките с деривативни инструменти от страна на банките.

Банките обаче ще могат да запазят повечето си дейности, свързани с търговия със суапове, и ще им бъдат разрешени малки инвестиции в хедж фондове и в такива за дялови инвестиции.

Реформата трябва да бъде окончателно одобрена от двете камари на Конгреса, преди президентът Барак Обама да я подпише, превръщайки я по този начин в закон. Това дава на Wall Street един последен шанс да активизират армията си от лобисти в Конгреса.

Очаква се реформата да бъде одобрена бързо и Обама да я подпише до 4 юли.

Въпреки договорените отстъпки, законопроектът всъщност стана по-суров от първоначалния си вариант в течение на едногодишното му обсъждане. Той значително ще промени финансовия сектор в САЩ.

С него се създава нов регулатор за защита на потребителите, а на вече съществуващите финансови регулатори се дава правото да сезират затруднени финансови фирми, преди проблемите им да са нанесли вреда на икономиката.

Създава се и съвет, съставен от различните регулаторни агенции, който да наблюдава системните рискове за стабилността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още